La Sicilia si pripara a fistiggiari unu dî sò sìmmuli gastrunòmici cchiù amati cu n’abbinimentu senza pricidenti. Lu Cannolo Fest, lu primu festival interamenti didicatu ô cannolu sicilianu, pigghiarà vita lu 17 e lu 18 di maiu 2025 a Chiana degli Albanesi, trasfurmannu stu carattirìsticu paisi dâ pruvincia di Palermu ntâ capitali munniali dû cruciusu di fora e dû dintra cremosu ca havi cunquistatu ogni pianeta li palati.
N’abbinimentu nun pircàbbili pi l’amanti dâ tradizzioni
Nun si tratta sulu di na sèmprici manifistazzioni gastrunòmica, ma di na vera e propria immersioni ntâ cultura di dolci siciliana, cu particulari attinzioni â virsioni cchiù autentica dû cannolu: chidda jinchita di ricotta frisca di pècura lucali ca fici cèlibbri Chiana degli Albanesi. Comu spiega lu sinnacu Rosario Petta: “Abbiamo voluto fortemente questo evento per la promozione di quella che è un’icona dolce del nostro territorio e con questa occasione vogliamo promuovere al meglio anche l’aspetto storico e culturale delle tradizioni che ci rappresentano“.
Lu Cannolo Fest, nfatti, nascìu dâ cullabburazzioni ntra l’amministrazzioni cumunali e li pasticceri lucali, cu l’obbiettivu di prumòviri nun sulu nu pruduttu ccillenti, ma macari lu patrimoniu culturali dâ cumunità arbëreshë ca campa nta sti lochi, criannu accussì n’espirienza multisensuriali tra gustu, storia e tradizzioni.
Dui jorna chini di manifistazzioni
Lu prugramma s’apri lu sàbbutu 17 di maiu ê 10:30 cu l’inaugurazzioni dâ Casa dû Cannolu, siquitu di nu talk show supra lu valuri identitariu di stu duci ntô manciari e ntô vinu sicilianu. La matina cuntinuarà cu nu spittàculu di cucina didicatu ô babà rintirpritatu dû cuocu Salvo Capizzi.
Ntô pumiriggiu, doppu la prisintazzioni dû libbru di Mario Liberto supra la storia dû manciari e dû vinu sicilianu, li rifletturi sunnu supra li labburatori: lu prutagunista sarà la cassata siciliana cu mastru pasticceri Giuseppe Sparacello, siquutu lu cuncursu Sicily Young Pastry Chef pi premiari lu megghiu talentu giùvini pasticceri. La jurnata finirà cu stili cu na festa prisintata di Radio 105, ca purterà lu sò abbanniatu DJ set ntâ piazza.
Ospiti spiciali e sfidi dilizziusi
Duminica non farà eccizzioni, cu l’apirtura dû Cannolo Taste e dû Cannolo Expo, siguita dâ prisintazzioni dû premiu Cannolo Ambassador 2025 a Gianni Marino, na facci abbanniata dâ quattordicèsima edizzioni di MasterChef Italia. La mpurtanza di la manifistazzioni sarà tistimuniata dâ còmica Sasà Salvaggio, tistimunianza ufficiali di la manifistazzioni, appujata dî giurnalisti Barbara Politi e Nadia La Malfa.
Tra li mumenti cchiù attìsi, li labburatori didicati a l’eccillenza dâ pasticceria siciliana: autenticu manciari di strata cu Danilo Li Muli, panettone cu Mario Fiasconaro e li criazzioni dâ stòrica Pasticceria Cappello cu Giovanni Cappello. Pi chiḍḍi cchiù audaci, nun ti pèrdiri la MAN vs CANNOLO Competition, na sfida divertenti pi vìdiri cu pò manciari lu cannolo cchiù granni.
Nu viaggiu culturali oltri lu gustu
Lu Cannolo Fest rapprisenta macari n’opportunità unica pi scopriri li biddizzi di Chiana degli Albanesi. Duranti l’eventu sarà pussìbbili visitari lu MUSARB (Museu dâ cultura Arbëreshe), lu museu all’aria aperta dû paìsi Sheshi e li crèsii stòrichi dâ città, immergennusi cumpletamenti ntê tradizzioni di sta cumunità ca cunserva cu gelusia li sò radici.
L’eventu, cuncipitu dâ Catanzaro & Partners e urganizzatu ‘n cullabburazzioni cû Cumuni di Chiana degli Albanesi, è finanziatu dû Dipartimentu Riggiunali di l’Agricultura comu parti di l’inizziativi ligati a “Sicilia Riggiuni Europea di Gastronomia 2025”,cunfirmannu l’impurtanza ca la riggiuni attribbuisci â valurizzazzioni dê soi eccillenzi alimentari e vinichi comu veiculu pâ prumuzzioni culturali e turìstica.
Arresta sulu di signari nta lu vostru calindariu sta data duci: lu 17 e lu 18 di maiu 2025, quannu lu cannolu sicilianu addivintarà lu prutagunista assulutu ntâ sò terra d’urìggini, prontu a cuntari na storia di tradizzioni, passioni e autintitizza ca veni tramannata di ginirazzioni ‘n ginirazzioni.