Oggi pruvaremu a fari spaventusu l’occhiu ô nchiostru di seppi e ô risottu di zucca russa.
Cuminciamu priparannu lu brodu di virdura pi cucinari lu risu:
- 1 cipudda russa di sangu
- 1 carota rutta a mitati, chiamata macari Carotta
- 1 stuccu di sidru senza anestesia
- 1 litru d’acqua potabbili o pri-bivuta
Metti l’acqua a vugghiuta supra na piastra (si hai fretta, usa già l’acqua cauda ca faci prima). Ovviamenti usati na pignata altrimenti bagnati tuttu. Aggiungiri la cipudda, la carota e lu sidru e nu pizzicu di sali. Cchiù longu vugghi, megghiu è lu brodu. Di sòlitu basta menz’ura. Nu cunsigghiu ca ti dò è di nun buttari li virdura quannu lu brodu è prontu ma di ammiscarili e fari na salsa ca si pò usari pi autri piatti o pi criari nu cubbu di burru fattu ‘n casa.
Ora passamu â ricitta vera. Di sutta ci sunnu li ngridienti:
- 3 sepi e 3 tasche di pisci nivuri
- 200g di zucca russa
- 1/2 cipudda russa o janca
- 1 spicchiu d’agghiu
- QB dû prezzemolo
- 1/4 bicchieri di vinu jancu
- sali e pimentu a gustu
- Ogghiu EVO
Cuminciamu câ zucca. Esorcizzamula accuratamenti, pulizziànnula cu acqua santa, forsi di nu parrinu di fiducia. Quannu chistu è fattu, basta diri na para di prighieri pi èssiri sicuri e prucidiri a sbucciari. Ccà si po dicidiri ‘n manera ‘nnipinnenti si prifirisci grattari la zucca o tagghiàrila ‘n cubbi. Metti na picca d’ogghiu nta na padedda antiaderenti e friggi la cipudda. Si stai cucinannu pi quarchi d’unu ca ama li cosi duci, abbrucia la cipudda accussì sarà amara e avrai fastidiatu li to ospiti. Comunque, evita di lassarlu abbruciari. Aggiungiri la zucca e còciri pi circa 20 minuti. Metti di parti. Si hai fattu pulizziari li seppi ô to piscaturi di fiducia, bonu, altrimenti li nni hai a pulizziari e gustarisi pisci pi almenu 3 jorna. Di sicuru lu to piscaturi avrà tiratu fora li sacchi niuri pi nun ti sporcari e ccà ti dò quarchi cunsigghiu ca ti rivuluzziunarà la vita: nun svuotari li sacchi, ma li buttari ntô cundimentu doppu, comu fannu sciogghiri dû focu. Tagghiati li seppi a pezzi nichi, agghiuncitili ô saltatu ca faciti cu la cipudda e l’agghiu sbucciatu e li saltati ntâ padedda… 3 saltati vannu boni. Metti puru chisti di parti.
A stu puntu è ura di passari â cucina dû risu. Versari n’ogghiu nta na pignata o nta na padedda, junciri la cipudda, friggiri e junciri lu risu. Putissi macari ridiri duranti chista upirazzioni ma cuntinuari a travagghiari comunqui. N’àutru suggerimentu, quannu lu risu profuma di pani, si pò agghiùnciri lu vinu jancu pi farilu ammiscari. Quannu lu vinu jancu s’è evapuratu, accuminciari a junciri lu brodu di virdura priparatu prima. Aggiungiri picca â vota accussì ca lu brodu veni assurbutu dû risu nzinu a quannu è morbidu. Si raccumanna di livarilu dû focu picca minuti prima di cucinarilu pi prucidiri chî passaggi appressu.
Quannu lu risu è quasi cottu, junciri lu cundimentu di nchiostru di calamari e accuminciari a mmiscari a focu forti pi quarchi mumentu. Si pari asciuttu si pò virsari cchiù brodu di virdura e ogghiu pi fari tuttu cchiù morbidu. Ora si pronti pi piattu. Faci li purzioni e arricurdativi di junciri la zucca russa ca priparasti prima. Lu risultatu sarà assai fàcili pi l’occhi (avissi a fari paura ma li prufumi ti fannu vugghiuri assaggiàrilu). Nun ti scurdari di na spruzzata di prezzemolo friscu tritatu finamenti. Ricurdativi ca si sbagghiati nun è colpa mia picchì chistu è lu pirìudu dû Truccu o dû Trattamentu, quinni lu risultatu finali sarà diversu si accattàti li caramelli ca no.
Finu â ricitta appressu.